Algemene informatie over droge huid en eczeem

Wij krijgen bij Petit&Jolie regelmatig vragen over een droge huid en eczeem. De huid is dan vaak rood, kan schilferig zijn, of heeft barstjes/kloofjes of zelfs kleine blaasjes. Maar het ergste is eigenlijk dat het vaak zo jeukt. Heel vervelend! Zeker als je kindje er last van hebt en niet mag krabben. Hoe leg je dat aan je kindje uit?

Via deze pagina willen wij u graag meer informatie en invalshoeken geven met betrekking tot een droge huid, eczeem of andere vraagstukken.

Een droge huid en eczeem lijken hetzelfde maar wordt in de medische wereld anders aangeduid ondanks dat ze dezelfde uitingen kunnen hebben.

Wat is een droge huid en eczeem?

Een droge huid is meestal sprake van een vocht te kort in de huid. De huid lijkt te trekken, is rood , schilferig of zelfs barstjes / kloofjes. Een droge huid komt veel voor en bij alle leeftijden.

Een droge huid kan meerdere oorzaken hebben bijvoorbeeld:

 • een lage luchtvochtigheid, een extra hoge temperatuur, eczeem

 • airconditioning, isolatie

 • overmatig gebruik van water,

 • te heet en te lang douchen.

 • Te eenzijdig en/of te weinig voeding

 • Gebruik van medicatie

Eczeem is een soort huidontsteking. Er zijn verschillende vormen van eczeem, maar constitutioneel (ook wel atopisch) eczeem is de meest voorkomende variant en treedt voornamelijk bij jonge kinderen op.

Constitutioneel eczeem gaat vaak gepaard met een aanleg om overgevoelig te zijn voor bepaalde stoffen of prikkels vanuit de omgeving. Deze aanleg wordt atopie genoemd. Binnen families komen eczeem en andere atopische aandoeningen, zoals hooikoorts, astma en voedselallergie, vaak bij meerdere personen voor. (bron: www.huidhuis.nl)

Eczeem kan in twee fasen worden onderverdeeld: de acute en chronische fase. De verschijnselen van de chronische en acute fase kunnen na elkaar maar ook tegelijkertijd voorkomen. Het verloop van eczeem is wisselend. Perioden met weinig of geen klachten wisselen af met perioden waarin het eczeem actief is.

Oorzaak van eczeem:
De precieze oorzaak van eczeem is niet bekend. Er spelen verschillende factoren een rol bij het ontstaan van eczeem.

 • Aanleg of erfelijkheid

 • Allergenen: allergenen zijn stoffen die een allergie kunnen veroorzaken. Voorbeelden van allergenen zijn latex, nikkel, rubber en conserveermiddelen.

 • Niet-allergene factoren: er bestaan ook niet-allergene stoffen zoals water, zeep, wol en alcohol die eczeem kunnen uitlokken of verergeren. Verder kunnen factoren als droge huid, droge lucht, warmte, fel zonlicht, transpiratie, psychische gesteldheid en de algehele conditie van invloed zijn op eczeem. Spanningen en stress kunnen bijvoorbeeld eczeem verergeren.

(bron: www.umcutrecht.nl)

Wat kan je zelf doen aan een droge huid en eczeem?

 • Beperkt douchen

Belangrijk is om bij een droge huid het douchen en baden zoveel mogelijk te beperken. Bij kinderen jonger dan 1 jaar wordt geadviseerd het douchen te reduceren naar 2 tot 3 keer per week bij een watertemperatuur van maximaal 37 graden Celcius. 

Bij kinderen ouder dan 1 jaar is een op de huid afgestemd advies nodig. Let wel altijd op de temperatuur van het water. Deze mag maximaal 37 graden Celcius zijn. 

 • Vermijd zeep

Gebruik tijdens het douchen of baden geen zeep. Hierdoor verdwijnt er nog meer van de beschermende vetlaag van de huid. Wanneer je toch zeep wilt gebruiken, kies dan voor een pH neutrale (pH=7) zeep zonder kleur- en geurstoffen.

 • Gebruik (bad)olie

Hierdoor wordt de vetlaag van de huid behouden en is er minder kans op uitdroging. 

Let wel op dat je kindje niet uitglijdt in het water vanwege de gladheid van de huid. 

 • Huid droog deppen

Na het douchen of baden kun je de huid het beste droog deppen. Vermijd wrijven, vooral met een ruwe handdoek. 

 • Luchtige kleding

Voorkom dat de huid geïrriteerd raakt door te krabben of ruwe kleding.

Ondanks deze tips kan het zijn dat de droge huid of eczeem niet wegtrekt. Wij raden dan altijd aan om naar de huisarts te gaan.

Of u de producten van Petit&Jolie kan gebruiken?

De producten van Petit&Jolie zijn zeer mild en bevatten geen allergenen, zeep of andere agressieve ingrediënten. Terugkoppelingen van onze klanten komt naar voren dat zeker de Petit&Jolie Baby Bad Olie zeer geschikt is voor de droge huid en lichte eczeem plekken. Echter doordat eczeem vele verschillende oorzaken kan hebben, kan het als nog gebeuren dat er na gebruik van Petit&Jolie producten een reactie op de huid is te zien. Om die reden zijn wij altijd bereid om samples op te sturen zodat u de producten eerst kan proberen voordat u ze aanschaft.

Mocht u vragen hebben, dan horen wij dat graag. U kunt ons mailen op info@petitetjolie.nl

 

bronnen:

www.huidhuis.nl

www.umcutrecht.nl

www.thuisarts.nl

© 2013 - 2017 Petit&Jolie | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Deze website maakt gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie