Nieuwe EU wetgeving mbt parabenen

Vanaf april 2016 is er een nieuwe EU wet voor het gebruik van butyl- of propylparabenen, namelijk

'As of 16 April 2015, European Commission rules require manufacturers to reduce the concentration of Butylparaben and Propylparaben in cosmetics products and to avoid using these preservatives in products designed for application on the nappy area of children under the age of three.'

Maar wat zijn nu parabenen?

Voor de scheikundige onder ons zijn parabenen een groep met benzoëzuur verwante stoffen. Het zijn alkylesters van para- of 4-hydroxybenzoëzuur, en de natriumzouten van deze esters.

Voor de minder scheikundige onder ons en gewoon praktisch bekeken, worden parabenen in cosmetica gebruik als conserveringsmiddel. Ze doden bacteriën in producten en verlengen de houdbaarheid en de werkzaamheid van verschillende producten.

De meeste voorkomende parabenen binnen de cosmetica zijn:

  • ethylparabenen
  • methylparabenen
  • propylparabenen
  • butylparabenen

De EU-wetgeving verbiedt dus de propyl- en butylparabenen voor billencremes, maar niet de ethyl- en methylparabenen.

Waar komt de ophef van parabenen vandaan?

Er zijn verschillende studies die parabenen linken aan kanker (voornamelijk borstkanker) en dat het invloed heeft op het oestrogeen niveau in het lichaam. Tegenstanders geven echter aan dat er veel andere studies weer aangeven dat parabenen heel veilig zijn. Echter nu heeft de EU verboden om butyl- en propyl parabenen verboden voor crèmes voor gebruik rondom de billen en kinderen van onder de 3 jaar. De reden hiervoor is dat er toch enige onzekerheid is over de opname en effect van deze ingrediënten bij het gebruik op de huid bij zeer jonge kinderen.

Petit&Jolie is blij dat de EU hierin een standpunt heeft ingenomen. Wij zijn van mening dat er geen twijfel zou moeten zijn over effecten van ingrediënten. Als conserveermiddel in de billencrème gebruiken wij alleen maar natuurlijke ingrediënten, zoals sesam olie (beschermt tevens de lipide in de huid) en vitamie E (tocopherol).

Mochten er naar aanleiding van dit verhaal vragen zijn, dan horen wij dat graag. Mail ons naar info@petitetjolie.nl

 

Bronnen:

 

© 2013 - 2017 Petit&Jolie | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Deze website maakt gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie