Berg bij baby's

Iedereen kent het wel, berg. Het ziet er een beetje viezig uit. Het zijn bruin gelige schilfers op het hoofdje van je baby. Daarnaast kan het ook nog eens muffig ruiken. Maar wat is nu berg? En wat kan je er tegen doen?

Wat is berg?

Berg is een huidaandoening op het hoofdje en soms ook onder de wenkbrauwen, ook wel seborroïsch eczeem genoemd. Het zijn vaak vettige bruin-gelig huid schilfers, die op de hoofdhuid plakt. Berg komt vaak voor bij kindjes onder de een jaar.

Hoe ontstaat berg?

De exacte oorzaak van berg is (nog) onbekend. Het vermoeden is dat er sprake is van een verhoogde activiteit van de talgklieren, het natuurlijke smeermiddel van de huid. De combinatie van verhoogde activiteit van de talgklieren en het afstoten van oude huidcellen zorgt er dikwijls voor dat deze oude cellen niet goed worden afgestoten maar aan elkaar blijven plakken. Tevens kan een lokale gistinfectie een rol spelen.

Ondanks dat de exacte oorzaak niet bekend is, heeft men wel een vermoeden dat enkele factoren de oorzaak van berg kunnen veroorzaken of verergeren. Deze zijn:

  • Afsluiten van de hoofdhuid - dek niet altijd het hoofdje af en afsluitende zalf is ook af te raden

  • Irritatie door zeep - was het eerste jaar zo veel mogelijk met zeepvrije shampoo en wasgel of gebruik bad olie.

  • Stress - zorg voor een rustige en stabiele omgeving

  • Voeding - ook hier is goede voeding van invloed (zie andere blog over voeding en eczeem)

Is berg besmettelijk?

Nee, absoluut niet.

Hoe te behandelen?

Berg hoeft in principe niet behandeld te worden. Over het algemeen verdwijnt het vanzelf. Echter soms ruikt en ziet het er niet heel prettig uit en dan is het fijn als er iets gedaan kan worden. Het volgende kan je doen:

  • Smeer voor het slapen gaan, de berg in met wat (biologische) olie en kam de volgende ochtend de berg van het hoofdje met een zacht borsteltje of kammetje eraf. Raadzaam is om voor de nacht een extra lakentje onder het hoofdje te leggen vanwege de olie.

    Indien gewenst kun je daarna het haar met zeer milde baby shampoo wassen.

  • Een andere mogelijkheid is om in het babybadje bad olie te gebruiken en hier mee het hoofdje nat te maken. Bij het afdrogen kunnen de schilfers met een zacht borsteltje of kam worden verwijderd. Dit is minder vettig dan de eerste optie maar kan net zo effectief zijn.

  • Houd het hoofdje regelmaat onbedekt. Frisse lucht en zonlicht vermindert over het algemeen de berg. (let natuurlijk wel op met koud en zonlicht)

 

De producten van Petit&Jolie zijn zeer mild en bevatten geen zeep, dus kunnen goed gebruikt worden met berg.

Mochten er vragen zijn, naar aanleiding van die artikel. Mail je vraag naar info@petitetjolie.nl

 

Bron:

www.huidinfo.nl

www.dokterdokter.nl

© 2013 - 2017 Petit&Jolie | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Deze website maakt gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie