Biologisch Katoen: hoe wij met zijn allen iets belangrijks voor het milieu kunnen doen!

Elke week ontmoeten wij weer de meest geweldige mensen, die net als wij hun passie zijn gaan volgen. Wij vinden dit zo leuk en zeker als de filosofieën elkaar zo naderen. Een voorbeeld hiervan is Sharon. Zij is oprichtster van Little Rookies en gelooft heilig in biologisch katoen. Om die reden hebben wij haar dan ook gevraagd om meer uitleg hierover te geven en te vertellen waarom biologisch katoen zo belangrijk is. Hier Sharon's verhaal:

'Toen Petit&Jolie mij vroeg om iets te vertellen over biologisch katoen, was ik direct enthousiast. Daar hoefde ik geen twee keer over na te denken! Mijn doel is People & Planet friendly clothingte maken. Ik was al langer bezig met bewuster leven en sinds ik moeder ben vind ik dit belangrijker dan ooit. Daarom besloot ik mijn passie voor kleding te combineren met mijn passie voor een bewuste lifestyle. Toen ik mij ter voorbereiding verdiepte in de kledingindustrie, werd het mij duidelijk wat voor positieve impact je kan maken met ecologisch verantwoorde kleding! Ik schrok toen ik er achter kwam hoe vervuilend de productie van met name katoenen kleding is

Want wist je dat:
•    Katoenteelt verantwoordelijk is voor bijna een kwart van het wereldwijde gebruik van verdelgingsmiddelen. Niet alleen slecht voor het milieu, maar ook zeer giftig voor de katoenplukkers.
•    Ze met chemicaliën sproeien om de plant z’n bladeren te laten verliezen, zodat de katoenbolletjes makkelijker geplukt kunnen worden? En om ervoor te zorgen dat het katoen niet gaat schimmelen als het opgeslagen ligt.
•    De katoenteelt zo intensief is dat de bodem ervan verarmt en er dus veel kunstmatige meststoffen nodig zijn om de gewassen te kunnen laten groeien? Ook is er heel veel irrigatie nodig, zeker omdat veel katoen geproduceerd wordt in landen waar het klimaat al niet al te vochtig is. Zo zit er gemiddeld 10.000 liter water in 1 kg katoen (dat is vooral voor irrigatie, maar ook voor de andere processen, zoals het wassen, bleken en verven).
•    Katoen na het bleken en kleuren een chemische fixeerlaag krijgt om verfstoffen te laten binden aan de natuurlijk stof? Hiervoor wordt de zeer giftige stof ‘formaldehyde’ gebruikt, die volgens Europese standaarden maar in een hele kleine hoeveelheid mag worden toegepast. Helaas zijn deze waarden voor donker gekleurde stoffen vaak te hoog.
•    Voornamelijk de productie van jeans is erg vervuilend, eerst moet het kledingstuk erg donker worden gekleurd en vaak volgt later weer een wassing met chloor om de jeans wat lichter te maken. Rivieren in Mexico kleuren blauw, door naastgelegen fabrieken die jeans produceren, textielmedewerkers hebben huidproblemen en zo is het rijtje met problemen te lang om hier te vermelden.
•    En dat er vaak (giftige) reststoffen in de stof achter blijft die jij dan op je huid draagt.

Gelukkig kan het ook anders…
Biologisch katoen met het EKO-keurmerk is al veel minder belastend voor het milieu en de arbeiders. Er zijn hierbij geen bestrijdingsmiddelen en genetisch gemanipuleerde grondstoffen gebruikt. Fairtrade katoen van Max Havelaar garandeert de katoenboeren een eerlijke prijs voor hun waar en stelt eisen aan de katoenteelt om milieubelasting tegen te gaan. Hierbij moeten er alleen nog vraagtekens gezet worden bij het bleek- en verfproces. Dergelijke chemicaliën blijven nog enige tijd in textiel zitten, je ziet daarom ook steeds vaker op een label staan: “eerst wassen voor gebruik”.

De beste keus:
Het meest belangrijke wereldwijde keurmerk voor het veiligste katoen is GOTS, dit is een afkorting van Global Organic Textile Standard, welke bestaat sinds 2006. Fabrikanten die het logo mogen voeren garanderen hiermee dat ze voldoen aan de hoge standaard die GOTS stelt. Zo zijn er 2 verschillende standaarden: ‘Made with organic:’ hiervoor moet het kledingstuk voor 70% uit biologisch natuurlijke vezels bestaan. En je hebt: ‘Organic’. Dan is het zelfs 95%.

Ook worden er strenge eisen gesteld aan de verwerking van de grondstoffen, zo mag kleding alleen het GOTS-label dragen als er alleen gebruik is gemaakt van niet-giftige en milieu-vriendelijke verfstoffen en fournituren mogen geen nickel, PVC of chroom bevatten.

Wat het helemaal uniek maakt is dat zij ook hoge eisen stellen aan kwaliteit (kleurvastheid en krimpwaardes) en aan arbeidsomstandigheden van de plantages tot aan het eindproduct.

Wij zijn er dan ook erg trots op dat wij het GOTS-label: Organicmogen voeren! Het klopt dat de prijs van deze kledingstukken hoger ligt dan je gewend bent van de gemiddelde kledingwinkel, maar je kunt er dan ook gerust op zijn dat het een kwalitatief, humanitair en milieu-bewust geproduceerd kledingstuk is!'

Het blijkt wederom weer dat achter een product er een heel verhaal aan vooraf gaat. De keuzes die gedurende die proces worden gemaakt is vaak voor de consument niet te zien maar kan wel cruciaal zijn voor een keuze van een product. Een keuze voor biologisch katoen is dus een bewuste keuze. Om die reden zijn ook de Petit&Jolie rompers van biologisch katoen. Mocht je vragen hebben aan Sharon of ons, laat het ons weten op info@petitetjolie.nl

 

 

*Bonnen: Global Organic Textile Standard, Google

© 2013 - 2017 Petit&Jolie | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Deze website maakt gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie