Kinderproducten: hoe maak je de juiste keuze?

Wij komen tegenwoordig steeds meer moeders en vaders tegen die het belang inzien van inhoudelijk goede kinderproducten, van wieg tot speelgoed, van kleding tot verzorgingsproduct. Niet ieder product is helaas even goed voor het milieu of voor het welzijn van het kind. Maar hoe zie je nou aan een product of het een goed product is? Dat is een vraag die wij vaak terug krijgen. In deze blog proberen wij een aantal tips te geven die van belang zijn bij de aanschaf van kwalitatief goede producten in het algemeen (dus niet alleen verzorgingsproducten).

Achterkantje
Allereerst is er de simpele, maar belangrijke tip om de achterkant van een product te lezen, alvorens je overgaat tot een aankoop. Zo kun je al snel zien of je blij wordt van wat er straks allemaal door de gootsteen, en op het babyhuidje terecht komt. Laat je ook zeker niet altijd verleiden door de grote letters en nul-procent tekens op de flesjes. Dit wil nog helemaal niet zeggen dat het product daadwerkelijk niet schadelijk is voor het milieu, of bijvoorbeeld goed voor de kinderhuid. Google voor de grap maar eens wat een bepaald ingrediënt eigenlijk is. Je zult verstelt staan. Je zou het bijvoorbeeld nooit verwachten, maar er zit soms gewoon hartstikke veel plastic in een verzorgingsproduct! Dat smeer je dus gewoon op je huid..

Schadelijke stoffen
Helaas weten we van heel veel ingrediënten nog weinig tot niets over het effect dat zij hebben op mens en milieu. Een voorbeeld waar de afgelopen tijd veel over te doen is geweest, zijn hormoonverstorende stoffen. Momenteel zijn meer dan 200 stoffen met hormoonverstorende effecten bekend. Voorbeelden hiervan zijn  Bisfenol A en bepaalde parabenen en ftalaten. Ftalaten zijn chemische stoffen zoals plastic. Verzorgingsproducten kunnen deze stoffen bevatten en zo ons lichaam via onze voeding, inademen of via de huid binnenkomen wanneer we deze producten gebruiken. Deze stofjes kunnen zelfs effect hebben bij heel lage concentraties. Hoewel tal van studies de negatieve gevolgen tonen die bepaalde hormoonverstorende stoffen hebben op dieren, het milieu en de mens, zijn er nauwelijks wettelijke maatregelen die het gebruik ervan beperken. Het is dus belangrijk ook zelf goed op te letten, voordat je een product koopt.

Advies vragen
Maar hoe weet je nou precies wat schadelijk is? Hiervoor kan je het beste professionele websites raadplegen, waar gedegen kennis tot een advies leidt. Een voorbeeld hiervan is de website www.wecf.eu. Op deze website vind je inhoudelijke tips en uitleg over bepaalde stoffen die schadelijk kunnen zijn.

Een kort lijstje van tips van wecf
Door te letten op de producten die je koopt kun je de blootstelling aan hormoonverstorende stoffen (EDC’s) verminderen:

·         Minder is meer! Denk goed na over wat je nodig hebt.

·         Kies producten zorgvuldig. Lees het etiket, let op keurmerken en termen zoals PVC-vrij of BPA-vrij. Erkende keurmerken zijn: Ökotex, de "Blauwe Engel", de Euroflower en biologische voedseletiketten.

·         Vermijd producten met PVC (code 3). In het algemeen zijn voedselverpakking van glas, roestvrij staal en porselein beter dan plastic verpakkingen.

·         Thuis: lucht regelmatig. Verontreinigende stoffen hopen zich op in de binnenlucht.

·         Raadpleeg de WECF informatiegidsen. Ze zijn beschikbaar over de onderwerpen babyverzorging, speelgoed, cosmetica voor zwangere vrouwen,schoonmaakmiddelen, klussen en inrichten en te downloaden via http://eenveilignest.nl/publicaties/

 Tot slot, wees zelf ook vooral kritisch. Een product kan er nog zo goed uitzien en ruiken door het mooie, groen ogende design, je weet pas wat erin zit, als je de ingrediënten onder de loep neemt. Uiteraard kun je ook ons altijd een berichtje sturen, mocht je vragen hebben. Een goede omgeving voor het kind, begint immers bij onszelf :)  

© 2013 - 2017 Petit&Jolie | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Deze website maakt gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie