Nut van de huid

Er wordt heel veel gesproken over verzorgingsproducten, over de geweldige effecten die deze hebben en wat ze allemaal zouden kunnen bewerkstelligen. Maar eigenlijk wordt er maar heel weinig gesproken over de huid zelf. Wat ons betreft zou dit juist een heel interessant onderwerp zijn! Per slot van rekening moeten daar al die verzorgingsproducten op gesmeerd worden en is het hoogst interessant om iets meer te weten te komen over dit belangrijke orgaan. Wat is nu de huid? En welke nut heeft de huid nou eigenlijk?

Ten eerste: wist je dat de huid het grootste orgaan is? En dat de huid zelf al tussen de 15 en 20 kilogram kan wegen? Een belangrijk stukje mens dus.

De huid heeft drie belangrijke functies:

1- De huid geeft bescherming tegen binnendringers en houdt tevens vocht binnen. Oftewel het heeft een barrièrefunctie. Het beschermt ons bijvoorbeeld tegen allerlei schadelijke invloeden van buitenaf, zoals schadelijke stoffen, bacteriën en virussen.

2- De huid draagt zorg voor het op peil houden van de lichaamstemperatuur. Mocht het lichaam te warm worden, gaan de bloedvaten in de huid meer openstaan en geeft het warmte af. Indien het nog warmer dreigt te worden dan gaan de zweetklieren zweet afgeven om op die manier meer warmte naar buiten te transporteren.

3- De huid maakt het vitamine D aan. Dat weer goed is voor de botopbouw.

Daarnaast bevinden zich in de huid talgkliertjes (houden de huid soepel en beschermen tegen uitdroging), zweetklieren (ondersteunen de lichaamstemperatuur), bloedvaatjes (voeding en lichaamstemperatuur) en zenuwen.

Oftewel de huid is een magistraal knap stukje werk die een zeer belangrijke rol speelt van het functioneren van het lichaam. Een goede verzorging is dus van belang maar onderschat ook zeker niet de zelf regulering van de huid. Doordat er een continu aanwas is van nieuwe cellen! De oude cellen worden naar boven geduwd en vormt onze hoornlaag. Hoe lager het vochtgehalte is in de hoornlaag hoe meer schilfers deze vertoond. Door de continu aanmaak van nieuwe cellen, wordt de huid elke 4 weken vernieuwd.

Ondanks deze grote beschermingsfunctie van de huid blijkt uit onderzoek dat de volwassenhuid 60% van hetgeen ze op de huid smeren in de bloedbaan terecht komt. Dit maakt het belang van verzorgingsproducten zonder rotzooi nog groter!

Maar neem de kinderhuid, daarbij is een goede verzorging minstens zo belangrijk. Als een baby net geboren is, zit er nog een beschermende vetlaag op zijn huid, de zogeheten vernix caseosa. Deze laag beschermt de babyhuid de eerste 72 uur en slijt geleidelijk van de huid. Om die reden wordt het ook afgeraden om je pasgeborene baby in de eerste 72 uur te wassen. Deze witte waas heeft dus een functie om de barrierefunctie van de huid te verstevigen. Na die 72 uur dient de huid het zelf te doen. De babyhuid is 4-5x dunner dan de huid van een volwassene. Tevens kan het nog niet zoveel talg produceren als een volwassene en is de hoornlaag dunner en meer open. Het gevolg is dat de babyhuid nog gevoelig is voor irritaties en makkelijker indringers binnen kan laten.

Waarom maken wij ons nu eigenlijk zo druk over verzorgingsproducten? Deze vraag krijgen wij nog weleens over onder andere de ingrediënten van onze verzorgingsproducten. Omdat wij dus graag dat extra beetje bescherming bieden, waar de huid ophoudt met beschermen :-)

© 2013 - 2017 Petit&Jolie | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Deze website maakt gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie